Welkom » Blog en berichten » Wees op je hoede voor onruststokers.

Wees op je hoede voor onruststokers.

“Wijs onruststokers terecht.” luidde de spreuk van deze week. Deze spreuk raakt de kern van een voorwaarde hoe we als christenen met elkaar omgaan. Het maakt daarbij niet uit of dat nu de omgang met elkaar in de kerk of gemeente is of omgang op virtuele plaatsen. Goede omgangsvormen zijn een voorwaarde om een veilige omgeving te scheppen om samen te kunnen groeien in geloof.

Goede omgangsvormen zijn een voorwaarde.

“Wijs onruststokers terecht. luidde de spreuk van deze week. Deze spreuk raakt de kern van een voorwaarde hoe we als christenen met elkaar omgaan. Het maakt daarbij niet uit of dat nu de omgang met elkaar in de kerk of gemeente is of omgang op virtuele plaatsen. Goede omgangsvormen zijn een voorwaarde om een veilige omgeving te scheppen om samen te kunnen groeien in geloof.

Noodzaak de omgang met elkaar in goede banen te leiden.

De komende tijd ben ik bezig de website vanbitternaarzoet.nl (linken) te transformeren naar een online ontmoetingsplek voor christenen, zowel zij die kerkelijk verbonden zijn als zij die geen deel (meer) uitmaken van een gemeente. Mijn ervaringen op de sociale media laten zien dat het noodzakelijk is de omgang met elkaar in goede banen te leiden. Eén van die omgangsvormen die in goede banen geleid moet worden is de manier waarop wij met elkaar communiceren. Ik schrik en schaam me tegelijkertijd over het spraakgebruik. Regelmatig komen er woorden voorbij waaruit duidelijk de frustratie van mensen blijkt. Frustratie, maar ook onmacht omdat men geen grip heeft op het leven. In deze gevallen is de gemeenschap met elkaar zo belangrijk. Een gemeenschap waar liefdevol gecorrigeerd kan worden om meer in lijn te komen met hoe God wil dat we met elkaar omgaan.

De slechte schatkamer van het hart.

Behalve woorden van frustratie kom ik ook woorden tegen die ronduit boosaardig zijn. Deze woorden komen uit de slechte schatkamer van het hart van mensen. Dan zijn er nog de mensen die verdeeldheid zaaien met mooie woorden die je van de Waarheid proberen af te leiden. En wat te denken van allerlei vormen van kwaadsprekerij en lasterpraat. Deze vormen van communicatie kunnen bezoekers van de ontmoetingsplek besmetten. Allemaal zaken die het doel om samen te groeien in geloof ernstig in gevaar kunnen brengen.   

Verstoringen van de orde.

Om de gevaren te beteugelen die de ontmoetingsplek kunnen besmetten is het goed een reglement van orde te hanteren. Dit reglement geeft iedere gebruiker duidelijkheid over de omgangsvormen. Ook moet het duidelijkheid bieden hoe er met verstoringen van de orde wordt omgegaan. Als we het dan hebben over ongewenste vormen van communicatie kan dat gaan van het liefdevol vermanen tot het uitsluiten van deelname.

Afronding.

De komende weken wil ik aan de hand van een aantal spreuken duidelijk maken welke verbindende waarden er ten grondslag liggen aan de online ontmoetingsplaats VanBitterNaarZoet.nl.

Ik spreek mijn dank uit naar de mensen die zich al hebben aangemeld op de website en de Facebookpagina hebben geliked.

Wil jij ook meebouwen om die ontmoetingsplaats, waar je kunt groeien in geloof, tot een succes te maken? Ga dan naar de website en meld je aan om de laatste berichten direct in je mailbox te ontvangen.

Like de Facebookpagina van VanBitterNaarZoet en deel de berichten met je vrienden.

Ik wens je Gods zegen voor de komende week

Willem


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.