Welkom » Blog en berichten » Ik heb gehoord maar niet geluisterd.

Ik heb gehoord maar niet geluisterd.

Het heeft er alle schijn van dat ik heb gehoord, maar niet geluisterd. In elk geval is de les die ik moest leren hard. Hard omdat het beschamend is te ontdekken dat je jarenlang al je energie hebt gestoken in een zaak die Gods zegen niet kon ontvangen.

Gehoord, maar niet geluisterd.

In het vorige blog, “Luister, dan zal ik jullie God zijn!”, deelde ik met jou dat het jarenlang niet verstaan van Gods stem een harde en dure les voor mij is geweest. Het heeft er alle schijn van dat ik heb gehoord, maar niet geluisterd. In elk geval is de les die ik moest leren hard. Hard omdat het beschamend is te ontdekken dat je jarenlang al je energie hebt gestoken in een zaak die Gods zegen niet kon ontvangen. En verder is het een dure les geweest. Duur omdat het niet verstaan van Gods stem tot mijn persoonlijk faillissement heeft geleid.

Ik deed het toch voor Hem?

Je wilt niet weten hoe vaak ik God wanhopig gezocht heb! Ik kon maar niet begrijpen waarom er geen zegen rustte op al mijn inspanningen. Ik deed het toch voor Hem? Helaas was er een jarenlang proces nodig om me te laten inzien dat ik moest stoppen voor Hem uit te lopen. Maar niet alleen stoppen voor Hem uit te lopen, maar ik moest ook in de stilte zien te komen. Misschien heb ik God wel gehoord in die jaren, maar omdat de rust in mij ontbrak kon ik niet naar Hem luisteren.

Verschil tussen horen en luisteren.

Uit al het geploeter heb ik gelukkig wel geleerd en mag ik ook nu zeggen dat God alles laat meewerken ten goede. Ik heb een goede God, die mij in de loop der jaren nooit heeft laten vallen. Ook niet op de momenten dat ik mijn domste besluiten nam. Ik heb mijn prijs daarvoor moeten betalen, maar ben een (geestelijk) rijker man geworden. Van de stilte heb ik leren houden, omdat ik daar pas echt Zijn stem versta. Ook heb ik geleerd dat horen niet hetzelfde betekent dan luisteren. Horen is een proces waarbij geluid wordt opgevangen. Vervolgens wordt dat geluid klaar gemaakt om in je hersenen verwerkt te worden, waardoor je in staat bent te luisteren. Luisteren stelt je in staat te begrijpen en daar dan ook naar te handelen. Ik heb gehoord maar niet geluisterd. Het is dus heel goed mogelijk dat je hoort zonder te luisteren, maar om te kunnen luisteren heb je wel je gehoor nodig.

Kom ook in de stilte.

Mijn goede God is de God van de Bijbel. Hij is de enige ware God en Hij kent jou persoonlijk. Deze God verlangt ernaar dat ook jij Hem  leert kennen. Je kunt Hem leren kennen door tijd voor Hem vrij te maken en te bouwen aan een relatie met Hem. Dat begint bij het actief bestuderen van Zijn Woord. Wil je verder bouwen aan een relatie met God, kun je in gebed tot Hem komen om bij te praten over de dingen van alledag. Uit de relatie die dan ontstaat kun je diepere onderwerpen behandelen. Verder kun je in je “stille tijd” echt stilte momenten inbouwen om Hem te leren verstaan. God leren kennen en een relatie met Hem onderhouden is een waar avontuur.

Volgende week verder met het avontuur met God. Ben jij ook benieuwd over welk deel van het avontuur de Heilige Geest Zijn licht zal laten schijnen? Mis geen blog en meld je aan op de website vanbitternaarzoet.nl en ontvang de laatste berichten in je mailbox.

Je kunt helpen het werk van VanBitterNaarZoet te laten groeien door artikelen op Sociale Media te delen en/of te liken.

Weet je verbonden in Hem en hartelijke groet,

Willem


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.